Co jest potrzebne:
- ocet
- jajko
- jakieś naczynie, np. szklanka.
Do szklanki wkładamy jajko. Całe, surowe, niegotowane. Zwykłe jajko. Zalewamy octem i odstawiamy na jakiś czas, minimum dzień. My czekaliśmy dwa dni obserwując jak dynamicznie powstają małe bąbelki. To dwutlenek węgla, który wytwarza się w czasie zachodzących reakcji.
Po wyjęciu jajka okazało się, że twarda skorupka zniknęła. Została tylko błonka otaczająca białko i żółtko, i utrzymująca kształt jajka. Skorupka, która składa się z węglanu wapnia, zostaje rozpuszczona przez ocet.
Jajko stało się mięciutkie i gumowate, co sprawdzaliśmy empirycznie - porównując ze zwykłym jajkiem. Oglądaliśmy, podświetlaliśmy latarką, dotykaliśmy, wciskaliśmy, pukaliśmy, lekko turlaliśmy oraz zgniataliśmy...
Doświadczenie przeprowadzamy w ramach "Piątku z eksperymentami"
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz