piątek, 7 października 2016

# 42 Jajko w occie - Eksperyment

Po raz drugi próbowaliśmy zafarbaować białe kwiaty na różne kolory - i znowu klapa! Tak bywa, pewnie za jakiś czas ponownie spróbujemy. Zamiast tego w tym tygodniu zrobiliśmy eksperyment z jajem.


Co jest potrzebne:
- ocet
- jajko
- jakieś naczynie, np. szklanka.



Do szklanki wkładamy jajko. Całe, surowe, niegotowane. Zwykłe jajko. Zalewamy octem i odstawiamy na jakiś czas, minimum dzień. My czekaliśmy dwa dni obserwując jak dynamicznie powstają małe bąbelki. To dwutlenek węgla, który wytwarza się w czasie zachodzących reakcji.


Po wyjęciu jajka okazało się,  że twarda skorupka zniknęła. Została tylko błonka otaczająca białko i żółtko, i utrzymująca kształt jajka. Skorupka, która składa się z węglanu wapnia, zostaje rozpuszczona przez ocet.


Jajko stało się mięciutkie i gumowate, co sprawdzaliśmy empirycznie - porównując ze zwykłym jajkiem. Oglądaliśmy, podświetlaliśmy latarką, dotykaliśmy, wciskaliśmy, pukaliśmy, lekko turlaliśmy oraz zgniataliśmy...


 ... niestety nieco za mocno. Jajko pękło ukazując swoje wnętrze.



Doświadczenie przeprowadzamy w ramach "Piątku z eksperymentami"